Založ si blog

Kaliňák starší na grile

Napriek  svojmu priateľskému vystupovaniu nie je pre mňa Robert Kaliňák nejako mimoriadne dôveryhodným politikom. Ale zase ani nie úplne nedôveryhodným. Tento týždeň som čítala rozhovor , ktorý mi občas pripomenul slovné spojenie „grilovanie politikov“. Kaliňák dostával aj značne nepríjemné otázky doplnené o ešte nepríjemnejšie konštatovania. V úvode ale chcem povedať, že keby Robert  Kaliňák aj neviedol rezort tým najsprávnejším smerom, stále to nebude ničím v porovnaní so spúšťou, ktorú tu po sebe zanechal jeho predchodca Naď a za ktorú by mal byť právom potrestaný. Za nešťastnú zmluvu so Spojenými štátmi, ktorú je potrebné prehodnotiť a upraviť (či to však bude možné, keďže je uzavretá na 10 rokov,  je ešte otázne),  len Naď ako osoba  nemôže , rozhodne však je zodpovedný za to, že nemáme vlastný systém protivzdušnej obrany,  urobil nadprácu , konal nezodpovedne keď odovzdal Ukrajine  to, čo sme potrebovali pre vlastnú bezpečnosť. Isteže, bol tam aj tlak zo strany USA , o čom svedčila hlavne návšteva amerického  ministra obrany. Naď klamal v priamom prenose , sľubované stovky  miliónov eur za migy tak skoro na Slovensko nedorazia, nevybavil nijakú kompenzáciu. Takisto by mal pykať za protiústavné  darovanie migov , vymyslel si  právnu  analýzu o legálnosti rozhodnutia , verejne klamal a vymýšľal si .  To je jedna  strana mince. Kvôli objektivite treba zase povedať, že Robert Fico  pred voľbami sľuboval,   že Ukrajinu nebudeme vojensky podporovať , no slovenské vojenské podniky  vo veľkom pokračujú vo výrobe zbraní a munície. Podľa  Kaliňáka  to nie je pomoc, ale obchod, podľa druhej strany je to dvojtvárne a pokrytecké. V každom prípade je potrebné vyvíjať zo strany Západu tlak na Ukrajinu, aby hľadala cestu  k ukončeniu konfliktu. Žiaľ, práve to nechcú USA a UK . Lebo im na Ukrajine a Európe  pramálo záleží.

Na grilovačke sa hodne  hovorilo aj o špeciálnej prokuratúre. Skopírovala som pre vás tie najpodstatnejšie a pre Kaliňáka staršieho tie  najnepríjemnejšie časti.   

To ale neznamená, že kajúcnici klamú, opísali, ako to fungovalo za vlád Smeru, a že to vyšetrovatelia nedokázali riadne vyšetriť a dokázať, je iný problém. Problémom nie je len rušenie špeciálnej prokuratúry, ale aj ďalšie sporné zmeny, znižovanie trestných sadzieb a zmeny v premlčacích lehotách, ktoré spôsobia, že viaceré kauzy, napríklad Haščáka, Výboha a Kočnera, budú premlčané. To už pôsobí ako amnestia na vybrané zločiny, ktoré nebude možné stíhať. Trochu to otočím: aj na vás v Smere vidieť strach a stres, keď tak rýchlo, v skrátenom konaní rušíte špeciálnu prokuratúru, znižujete trestné sadzby a skracujete premlčacie lehoty, lebo ide o ochranu vašich ľudí. Ak je právny stav pre obžalovaných taký priaznivý, ako tvrdíte, prečo sa potom tak ponáhľate s úpravou trestného práva a prečo to presadzujete v skrátenom konaní? O čo vám ide? To myslíte vážne, že sa chcete hrať na bojovníkov za ľudské práva?

V poriadku, neberme to ako fakt, ale ako polemické tvrdenie. Vrátim sa ale k Výbohovi, je to ideálny príklad človeka, ktorého potrebujete chrániť, lebo figuroval aj ako oligarcha z pozadia Smeru a zároveň figuruje aj v trestnej kauze, ktorá je spojená s Petrom Pellegrinim z Hlasu – a podozreniami z korupcie. Ak ste si istí, že právo je na vašej strane, načo je dobrý ten šprint so skráteným konaním na úpravu trestného práva?

Vaše väzobné stíhanie bolo absurdné a rozumiem, že to potrebujete komentovať. Je však pravda, že lídri Smeru pracovali s informáciami z daňových spisov Kisku a nemali na to oprávnenie.

Váš problém je aj v tom, že ste boli celý život aj podnikateľ, aj aktívny politik, a to nejde. Volá sa to konflikt záujmov. Prerastanie biznisu do politiky vždy škodí.

Volila som Smer a stále si myslím, že bol a je pre Slovensko najlepším riešením. Napriek tomu skopírované vety smerované R. Kaliňákovi stoja minimálne za zamyslenie. Politikov totiž  treba od začiatku kontrolovať  a konfrontovať s  ich  sľubmi a predvolebnými rečami. Lenže to, čo robí súčasná opozícia, je však takisto mementom, ako sa to robiť rozhodne nemá. 

Niečo o konšpiráciách

02.05.2024

Zdravo konšpirovať je vraj zdravé. Je konšpirátorom Lukáš Machala, spolupracovník ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej? Ten zapochyboval o tom, či je Zem guľatá. Údajne sa vraj tento pán mal stať novým riaditeľom Slovenskej televízie a rozhlasu, no našťastie on sám takéto špekulácie odmietol. V minulosti sa za [...]

Stará mačka

28.04.2024

Stará mačka je ako starý človek. Nepotrebuje toho veľa , no sú dni, keď si aj ona viac uvedomuje, že to s ňou ide dole kopcom. Zje toho málo a väčšinu dňa prespí. Sem tam sa pomotká po dome a po dvore a rada sa vyhrieva na slniečku. Teplo potrebuje ako soľ. Jej obličky sú mimoriadne citlivé a ak trpia, dajú jej pocítiť, že sa blíži možná smrť. Stará [...]

Šialené koaličné nápady alebo Je Kotlár príčetný?

26.04.2024

Vláda to skutočne nemá ľahké, veď napráva veci verejné po bláznoch. No treba na rovinu povedať, že aj niektoré nápady z dielne vládnej koalície silne pripomínajú bláznovstvá. Nie, nemám na mysli rušenie zubných benefitov ani ten nešťastný trestný zákonník. To sú chyby, za ktoré už koalícia zaplatila a v prípade benefitov ešte len možno platiť bude . [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

luna5

Len ďalšia Blog - Pravda stránka Kto dáva mojim perám úsmev, dáva môjmu srdcu život.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 313
Celková čítanosť: 1388883x
Priemerná čítanosť článkov: 4437x

Autor blogu

Kategórie