Založ si blog

Kaliňák starší na grile

Napriek  svojmu priateľskému vystupovaniu nie je pre mňa Robert Kaliňák nejako mimoriadne dôveryhodným politikom. Ale zase ani nie úplne nedôveryhodným. Tento týždeň som čítala rozhovor , ktorý mi občas pripomenul slovné spojenie „grilovanie politikov“. Kaliňák dostával aj značne nepríjemné otázky doplnené o ešte nepríjemnejšie konštatovania. V úvode ale chcem povedať, že keby Robert  Kaliňák aj neviedol rezort tým najsprávnejším smerom, stále to nebude ničím v porovnaní so spúšťou, ktorú tu po sebe zanechal jeho predchodca Naď a za ktorú by mal byť právom potrestaný. Za nešťastnú zmluvu so Spojenými štátmi, ktorú je potrebné prehodnotiť a upraviť (či to však bude možné, keďže je uzavretá na 10 rokov,  je ešte otázne),  len Naď ako osoba  nemôže , rozhodne však je zodpovedný za to, že nemáme vlastný systém protivzdušnej obrany,  urobil nadprácu , konal nezodpovedne keď odovzdal Ukrajine  to, čo sme potrebovali pre vlastnú bezpečnosť. Isteže, bol tam aj tlak zo strany USA , o čom svedčila hlavne návšteva amerického  ministra obrany. Naď klamal v priamom prenose , sľubované stovky  miliónov eur za migy tak skoro na Slovensko nedorazia, nevybavil nijakú kompenzáciu. Takisto by mal pykať za protiústavné  darovanie migov , vymyslel si  právnu  analýzu o legálnosti rozhodnutia , verejne klamal a vymýšľal si .  To je jedna  strana mince. Kvôli objektivite treba zase povedať, že Robert Fico  pred voľbami sľuboval,   že Ukrajinu nebudeme vojensky podporovať , no slovenské vojenské podniky  vo veľkom pokračujú vo výrobe zbraní a munície. Podľa  Kaliňáka  to nie je pomoc, ale obchod, podľa druhej strany je to dvojtvárne a pokrytecké. V každom prípade je potrebné vyvíjať zo strany Západu tlak na Ukrajinu, aby hľadala cestu  k ukončeniu konfliktu. Žiaľ, práve to nechcú USA a UK . Lebo im na Ukrajine a Európe  pramálo záleží.

Na grilovačke sa hodne  hovorilo aj o špeciálnej prokuratúre. Skopírovala som pre vás tie najpodstatnejšie a pre Kaliňáka staršieho tie  najnepríjemnejšie časti.   

To ale neznamená, že kajúcnici klamú, opísali, ako to fungovalo za vlád Smeru, a že to vyšetrovatelia nedokázali riadne vyšetriť a dokázať, je iný problém. Problémom nie je len rušenie špeciálnej prokuratúry, ale aj ďalšie sporné zmeny, znižovanie trestných sadzieb a zmeny v premlčacích lehotách, ktoré spôsobia, že viaceré kauzy, napríklad Haščáka, Výboha a Kočnera, budú premlčané. To už pôsobí ako amnestia na vybrané zločiny, ktoré nebude možné stíhať. Trochu to otočím: aj na vás v Smere vidieť strach a stres, keď tak rýchlo, v skrátenom konaní rušíte špeciálnu prokuratúru, znižujete trestné sadzby a skracujete premlčacie lehoty, lebo ide o ochranu vašich ľudí. Ak je právny stav pre obžalovaných taký priaznivý, ako tvrdíte, prečo sa potom tak ponáhľate s úpravou trestného práva a prečo to presadzujete v skrátenom konaní? O čo vám ide? To myslíte vážne, že sa chcete hrať na bojovníkov za ľudské práva?

V poriadku, neberme to ako fakt, ale ako polemické tvrdenie. Vrátim sa ale k Výbohovi, je to ideálny príklad človeka, ktorého potrebujete chrániť, lebo figuroval aj ako oligarcha z pozadia Smeru a zároveň figuruje aj v trestnej kauze, ktorá je spojená s Petrom Pellegrinim z Hlasu – a podozreniami z korupcie. Ak ste si istí, že právo je na vašej strane, načo je dobrý ten šprint so skráteným konaním na úpravu trestného práva?

Vaše väzobné stíhanie bolo absurdné a rozumiem, že to potrebujete komentovať. Je však pravda, že lídri Smeru pracovali s informáciami z daňových spisov Kisku a nemali na to oprávnenie.

Váš problém je aj v tom, že ste boli celý život aj podnikateľ, aj aktívny politik, a to nejde. Volá sa to konflikt záujmov. Prerastanie biznisu do politiky vždy škodí.

Volila som Smer a stále si myslím, že bol a je pre Slovensko najlepším riešením. Napriek tomu skopírované vety smerované R. Kaliňákovi stoja minimálne za zamyslenie. Politikov totiž  treba od začiatku kontrolovať  a konfrontovať s  ich  sľubmi a predvolebnými rečami. Lenže to, čo robí súčasná opozícia, je však takisto mementom, ako sa to robiť rozhodne nemá. 

Premiérov prejav na Devíne.Prečo Smer progresívci nedokážu poraziť?

06.07.2024

Keď sa zjavil premiér na Devíne, viacerým jeho voličom ostalo mäkko pri srdci. Ako by aj nie, zázrakom prežil atentát a vraj bude mať doživotné následky. Každému súcitnému človeku príde ľúto, keď vidí dovtedy energického, vyšportovaného premiéra o paličke. Iste, našlo sa aj plno tých, ktorí Robertovi Ficovi venovali nenávistný pohľad , [...]

Bezkonkurenčný Viktor Orbán môže byť príkladom pre Fica i Pellegriniho

05.07.2024

Keď som počúvala reči Petra Pellegriniho v Poľsku, bolo mi trápne a opäť som si pomyslela, že Viktor Orbán je jediný politik, ktorý má guráž stále hovoriť to isté bez ohľadu na to ,či sa to niekomu páči alebo nie. To isté hovorí doma, to isté v zahraničí. Lebo má charakter. Orbán pohotovo vycestoval za Putinom, ešte [...]

Ospravedlní sa Čaputová, opozícia a médiá ?

03.07.2024

Veľké sklamanie musia prežívať všetci tí, pre ktorých otázky týkajúce sa zmien v trestnom zákone boli otázkami kľúčovými. Ešte aj moderátori hlavných správ Markízy boli nemilo prekvapení a zaskočení. Aspoň taký som z nich mala pocit. Čo potom musia cítiť politici typu Márie Kolíkovej? Robert Fico žiada ospravedlnenie za “prejavy nenávisti a [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

luna5

Len ďalšia Blog - Pravda stránka Kto dáva mojim perám úsmev, dáva môjmu srdcu život.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 353
Celková čítanosť: 1498368x
Priemerná čítanosť článkov: 4245x

Autor blogu

Kategórie