Založ si blog

TISO A BANDERA- AKO JE TO S KULTOM OSOBNOSTI?

Jozef Tiso i Stepan Bandera sa snažili zabezpečiť  bezpečnosť svojho  národa v ťažkých časoch 2. svetovej vojny. Rozdiely medzi nimi sú však veľmi veľké. Tisovi možno jednoznačne vyčítať  deportácie Židov zo Slovenska.  Zároveň však treba povedať, že slovenskí politici , a teda aj Tiso , nevedeli, že  sú Židia  v koncentrákoch mimo Slovenska zabíjaní.Deportácie treba odsúdiť v každom prípade, nemožno však tvrdiť, že Tiso o usmrcovaní Židov vedel, alebo že si smrť Židov želal.

 Stepan Bandera  bol inou šálkou  kávy. Angažoval sa v  Organizácii ukrajinských nacionalistov OUN, ktorej cieľom bolo dosiahnuť ukrajinskú štátnosť. Počas druhej svetovej vojny OUN spolupracovala s hitlerovským Nemeckom a pomáhala  Nemcom pri útoku na Sovietsky zväz. Pre OUN  bola typická  fašistická rétorika a páchanie násilia na protivníkoch. Napríklad  v tzv. Desatore ukrajinského nacionalistu  sa hovorí: Nebudeš váhať spáchať i ten najťažší zločin, ak si to úspech našej veci vyžaduje. 8. Nenávistne a úskočne budeš zaobchádzať s nepriateľmi svojho národa. Bandera  v 30. rokoch ako krajský náčelník OUN na poľskom území organizoval teroristické útoky proti poľským úradom, ale i proti Ukrajincom, o ktorých sa OUN domnievala, že s Poliakmi kolaborujú.   Bandera  bol stíhaný a súdený za  teroristický čin, ktorým bolo napomáhanie pri vražde  poľského ministra vnútra Bronislawa Pierackého v roku 1934. Poľský súd odsúdil Banderu na trest smrti, rozsudok bol potom zmenený na doživotie.

OUN rozširovala letáky, kde stálo: Zničte nepriateľa. Moskva, Maďari, Židia, títo sú vašimi nepriateľmi. Zničte ich.“Keďže Nemci nemali záujem na vyhlásení samostatnosti Ukrajiny , vedenie OUN pozatvárali a Bandera putoval do koncentračného tábora. Z väzenia  napísal list, že ukrajinskí  nacionalisti sú predurčení byť nápomocní nacistom, lebo boli formovaní v duchu podobnom národnosocialistickým ideám. 

 V roku 1942 vznikla Ukrajinská povstalecká armáda UPA ako vojenská ozbrojená odnož OUN. Pre UPA boli najväčšími protivníkmi poľské etnikum a sovietski partizáni.  V roku 1943  došlo k Volyňskému masakru. Bojovníci UPA povraždili 50 až 100 tisíc Poliakov, vyvražďovali celé dediny, ženy, starcov a detí a dopúšťali sa pri tom neslýchanej  krutosti. Bandera  mal síce v Sachsenhausene len obmedzené informácie o masakre, ale to neznamená,  že za masaker nenesie zodpovednosť.

Na Slovensku  sa k Tisovi hlásia určité skupiny ľudí, no oficiálna politika štátu  kult Tisa odmieta. Naopak, pri pohľade na mnohé ukrajinské mestá to dnes vyzerá, že kult Banderu je veľmi živý.  A bol aj pred ruskou inváziou. No o tom sa otvorene nesmie  hovoriť , lebo Ukrajina je dnes obeťou. Na minulosť sa však zabudnúť nedá a minulosť s prítomnosťou súvisí .

Krvavý bača

20.04.2024

Začnem konštatovaním, že médiá nám odjakživa najradšej prezentujú odvrátenú tvár ľudstva, negativitu a utrpenie . To totiž ľudí priťahuje najviac. Dôvod je úplne jednoduchý- pri utrpení iných človek zabúda na to vlastné. Keď vidí smrť dieťaťa, povie si: ja som na tom ešte celkom dobre. No neustále prezentovanie násilia a negativity človeka časom otupí , [...]

Inžinier Huliak rozmýšľa, že sa stane vedcom

19.04.2024

Škandál na škandále. Ani neviem, kto to celé odštartoval. Iste, niektorí neprovokujú náročky. Napríklad taká Dolinková s predčasne narodeným bábätkom v nemocnici , ktorému vraj mohla spôsobiť zdravotné problémy, tá to určite nemyslela zle. Horšie už vyznievajú jej súčasné kroky. Hoci sa na funkciu ministerky zdravotníctva tešila, pilulka jej pravdepodobne [...]

Dankovi ide o krk. Fico vie, čo robí

16.04.2024

V minulom blogu som kritizovala kroky R. Fica, ktorý povedal, že by bolo dobré, aby bol A. Danko predsedom Národnej rady. Samozrejme, Danko s jeho „kádrovým posudkom“ by ani nemal patriť do vrcholovej politiky. Dnes som však čítala dobrý komentár, ktorý síce môj postoj voči Dankovi a jeho plánom nezmenil, ale ukázal v plnej nahote , že Fico si dobre uvedomuje [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

luna5

Len ďalšia Blog - Pravda stránka Kto dáva mojim perám úsmev, dáva môjmu srdcu život.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 308
Celková čítanosť: 1373475x
Priemerná čítanosť článkov: 4459x

Autor blogu

Kategórie