Založ si blog

Ohrozuje nás Maďarsko?

V dejepise  sme sa učili o tvrdej maďarizácii , o tom ,ako  sa naši starí rodičia museli učiť po maďarsky a ako ich  v škole bili.  Existuje kniha s názvom Slovenské študentské tragédie , v ktorej nájdete plno  miestami až absurdných príbehov o prenasledovaní slovenských národovcov. Len za to, že hovorili rodnou rečou, že spievali slovenské ľudové piesne, dokonca je tam príbeh študenta, ktorého obvinili , že si dopisuje s ruským cárom. Áno, šikana bola tvrdá . Pravda je aj to ,že  dnešní potomkovia vtedajších  Maďarov na Slovensku  nezažívajú žiadne príkoria. Skôr by mohlo niekedy pripadať Slovákom, ktorí žijú na zmiešanom území, že oni sú vlastne  národnostná menšina . Menšina vo vlastnom štáte.  Existujú oblasti, kde málokto  vie poriadne po slovensky a žiaci  základných škôl  s vyučovacím jazykom maďarským  tak biedne ovládajú  slovenčinu, že si pripadáte  ako v zlom sne. Žiaci na druhom stupni  nevedia povedať pár súvislých slovenských viet bezchybne. Toto je pravda.

 Na druhej strane je pravda aj to, že Slovensko bolo  súčasťou Uhorska  a že  slovenskí poddaní sa od tých maďarských  nijakovsky nelíšili , spoločne dreli na panstvách  feudálov.  Maďarizácia je záležitosťou   19. storočia a začiatku  20 storočia.

Občas sa ešte ozývajú  hlasy , ktoré snívajú o veľkom Uhorsku . Na druhej strane som počula  aj vety typu : Vy sa máte ! Ste Slovania, už keď sa narodíte, automaticky rozumiete viacerým jazykom , ale my sme osamotení , musíme sa spoliehať sami na seba a ešte nás ubúda.  Možno  aj také niečo  je v maďarskom podvedomí  zakorenené . Ktohovie.  Aj preto utláčali. Ak utláčaš, sám si otrokom, to je známa pravda. V poslednej dobe opäť ožívajú staré spory.   Orbán si dal  na krk šál s mapou Uhorska , Katalin Nováková  neprišla do Bratislavy  na oslavy  30. výročia  vzniku Slovenskej republiky.  No dajsamisvete! Vieme, že Heger je chudák,  ale to s tým darovaným novým šálom urobil celkom  vtipne  a dobre.  Tak treba reagovať.  Veď možno Orbán len skúšal a bavil sa . A že Nováková neprišla? Je  celkom možné, že sa jej jednoducho na Nový rok  nechcelo cestovať  a radšej túžila ostať s blízkymi.  Napokon, aspoň nebola falošná. Veď o čom niekedy tie štátnické návštevy sú? O vzájomných sympatiách iste nie. Myslíte, že naša Zuzana má rada Novákovú?  Už predtým  padali kritické poznámky  na adresu Maďarska v súvislosti  s postojom k Ukrajine  a prezidentka  s celou suitou  teda vôbec  neboli nadšení, že  voľby vyhral Orbán. Tak prečo to aj takto Čaputovej  nevrátiť? Len tak uvažujem…

Momentálne maďarskú kartu  zneužíva  aj naša vládna garnitúra . Strašia nás, vraj ak  si Putin zoberie  kus Ukrajiny,  aj Maďarsko si  môže nárokovať  na časť Slovenska. No nemôže! Situácia je úplne iná. Okrem iného aj v tom, že Maďari  na Slovensku nezažívajú žiadnu krivdu . A že sme spoločne v NATO.

Áno,  aj ja  som mala v minulosti  ťažké srdce na Maďarov , žila som   v oblasti , kde maďarčinu  bolo počuť často. Kde vám profesor strednej školy povedal, že sa nemôžeme čudovať slovenským Maďarom, ak za svoje hlavné mesto považujú Budapešť. No rokmi horkosť opadla , pretože je to o ľuďoch. A aj po rokoch si spomínam, že  občas sa mi  oveľa lepšie vychádzalo  s Maďarmi  ako s našincami, Nehovoriac o tom, že Maďari sú dobrí hostitelia , že vedia byť veľmi úctiví a vďační  ak počujú, že sa im prihovoríte v ich rodnom jazyku. Prečo sa dištancujeme od uhorských dejín a vnímame ich ako cudzie , respektíve maďarské? Sú takisto naše. Možno práve to je tá cesta ku zmiereniu  povedať si , že  čo bolo bolo, mali sme spoločnú minulosť , vaši králi boli aj našimi , vaše  trápenia a radosti boli i našimi. Len malá etapa dejín nás rozdelila a urobila z nás nepriateľov. Teraz budujme  na tom pozitívnom , čo  neznamená, že úplne  zabudneme  a prestaneme byť obozretní.  Dávame vám jasne najavo, že sme tu doma a že sa necítime  byť o nič menej ako vy, naši južní susedia.   

Krvavý bača

20.04.2024

Začnem konštatovaním, že médiá nám odjakživa najradšej prezentujú odvrátenú tvár ľudstva, negativitu a utrpenie . To totiž ľudí priťahuje najviac. Dôvod je úplne jednoduchý- pri utrpení iných človek zabúda na to vlastné. Keď vidí smrť dieťaťa, povie si: ja som na tom ešte celkom dobre. No neustále prezentovanie násilia a negativity človeka časom otupí , [...]

Inžinier Huliak rozmýšľa, že sa stane vedcom

19.04.2024

Škandál na škandále. Ani neviem, kto to celé odštartoval. Iste, niektorí neprovokujú náročky. Napríklad taká Dolinková s predčasne narodeným bábätkom v nemocnici , ktorému vraj mohla spôsobiť zdravotné problémy, tá to určite nemyslela zle. Horšie už vyznievajú jej súčasné kroky. Hoci sa na funkciu ministerky zdravotníctva tešila, pilulka jej pravdepodobne [...]

Dankovi ide o krk. Fico vie, čo robí

16.04.2024

V minulom blogu som kritizovala kroky R. Fica, ktorý povedal, že by bolo dobré, aby bol A. Danko predsedom Národnej rady. Samozrejme, Danko s jeho „kádrovým posudkom“ by ani nemal patriť do vrcholovej politiky. Dnes som však čítala dobrý komentár, ktorý síce môj postoj voči Dankovi a jeho plánom nezmenil, ale ukázal v plnej nahote , že Fico si dobre uvedomuje [...]

Russia Ukraine

Zničme Rusom Krymský most, ozýva sa opäť z Kyjeva. Príde úder naraz zo vzduchu aj z mora?

24.04.2024 10:00

Aké zbrane by Ukrajinci potrebovali, aby udreli na most ponad Kerčský prieliv? Možno nielen rakety, ale aj bezpilotné lietadlá a námorné drony.

Kim Jo-džong

Sestra severokórejského vodcu: Vybudujeme ohromnú vojenskú silu

24.04.2024 09:50

Severná Kórea tvrdí, že vojenské cvičenia USA sú prípravou na jadrovú vojnu proti Pchjongjangu.

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

luna5

Len ďalšia Blog - Pravda stránka Kto dáva mojim perám úsmev, dáva môjmu srdcu život.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 308
Celková čítanosť: 1375715x
Priemerná čítanosť článkov: 4467x

Autor blogu

Kategórie