Založ si blog

Rakovina

Dnešný sviatočný deň  si spomíname na tých,  ktorí padli za našu slobodu. 8. máj je však oproti  ostatným štátnym sviatkom Slovenskej republiky výnimočný, výnimočný tým, že mnoho politikov  by ho najradšej vymazalo zo slovenských dejín  .Navonok síce deklarujú,   že sa máme hlásiť k demokratickým a protifašistickým   hodnotám minulosti , ale ide o prázdne frázy, lebo  činy týchto politikov  svedčia o opaku . V šialenej dobe už  novodobým úderníkom , aktivistom prekáža okrem histórie (z ktorej si vyberajú iba to, čo im  pasuje) aj ruská kultúra či šport.  A práve preto dnes chcem  upozorniť   na krásnu knihu , jednu z mojich najobľúbenejších.  Aj ona je dôkazom toho, aké úžasne kultúrne dedičstvo nám tu zanechal ruský národ.  Volá sa Rakovina a napísal ju nositeľ Nobelovej ceny za literatúru , ruský spisovateľ, Alexander Solženicyn.  Román má autobiografické črty a je dôkazom toho, že aj rakovinu možno poraziť. Odohráva sa  v malom sovietskom mestečku  dva  roky po  Stalinovej smrti.  Na onkologickom oddelení sa stretáva skupina ľudí z rozmanitých spoločenských pomerov. Sú to ľudia rôzni charakterovo , názorovo , členovia strany, ale aj bývalí väzni a  vyhnanci ,ako aj hlavná postava Oleg Kostoglotov.
Pacienti sa ocitajú vo svete, kde sú si kvôli chorobe  rovní . Rakovina rozožiera nielen postavy , ale v obraznej rovine aj celú spoločnosť poznačenú stalinizmom.
Napriek tomu je v knihe miesto aj pre lásku, nádej a vieru. Je to ozaj skvelé čítanie, odporúčam. Lahôdka pre dušu.

Nebojte sa, napriek téme ide o veľmi jemnú kniha , tak jemnú ako je duša hlavného hrdinu .Napriek  tomu , čo všetko prežil , jeho srdce prekypuje hlbokými citmi.  Existuje slovné spojenie široká ruská duša. Táto kniha je jej  dôkazom.

Niečo o konšpiráciách

02.05.2024

Zdravo konšpirovať je vraj zdravé. Je konšpirátorom Lukáš Machala, spolupracovník ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej? Ten zapochyboval o tom, či je Zem guľatá. Údajne sa vraj tento pán mal stať novým riaditeľom Slovenskej televízie a rozhlasu, no našťastie on sám takéto špekulácie odmietol. V minulosti sa za [...]

Stará mačka

28.04.2024

Stará mačka je ako starý človek. Nepotrebuje toho veľa , no sú dni, keď si aj ona viac uvedomuje, že to s ňou ide dole kopcom. Zje toho málo a väčšinu dňa prespí. Sem tam sa pomotká po dome a po dvore a rada sa vyhrieva na slniečku. Teplo potrebuje ako soľ. Jej obličky sú mimoriadne citlivé a ak trpia, dajú jej pocítiť, že sa blíži možná smrť. Stará [...]

Šialené koaličné nápady alebo Je Kotlár príčetný?

26.04.2024

Vláda to skutočne nemá ľahké, veď napráva veci verejné po bláznoch. No treba na rovinu povedať, že aj niektoré nápady z dielne vládnej koalície silne pripomínajú bláznovstvá. Nie, nemám na mysli rušenie zubných benefitov ani ten nešťastný trestný zákonník. To sú chyby, za ktoré už koalícia zaplatila a v prípade benefitov ešte len možno platiť bude . [...]

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

charkov

Všetko sa zachvelo, jediný úder zničil celú ulicu. Rusi prvýkrát zabíjali 1,5-tonovou bombou

06.05.2024 16:27

Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu, napísal šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

luna5

Len ďalšia Blog - Pravda stránka Kto dáva mojim perám úsmev, dáva môjmu srdcu život.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 313
Celková čítanosť: 1389704x
Priemerná čítanosť článkov: 4440x

Autor blogu

Kategórie