Založ si blog

Rusko či Ukrajina? Palestína či Izrael?

Zdá sa , že na svete je priveľa ľudí…Je smutným faktom, že sa dáva do pohybu , ale nie v najlepšom slova zmysle. Kto je vinný za dva najväčšie konflikty súčasnosti? Takto by ale otázka nemala byť položená, no mnohí si ju  ani nekladú a hneď poznajú aj odpoveď. Západ a Spojené štáty konflikty vnímajú ako záležitosť jednej strany , akoby neexistovali žiadne  príčiny. Všetko však  raz  kdesi začalo a staré krivdy  hneď neprebolia, zvlášť keď útočníci provokujú ďalej. Najnovší konflikt je ešte  barbarskejší  ako ten na Ukrajine a jeho dopad môže byť vážnejší,  ako sa nám v tejto chvíli zdá.  Zabíjanie civilistov, detí a žien , mučenie nevinných a bezbranných by malo byť červenou čiarou, ale nie je.  A na vojnu najviac doplácajú práve tí. A predsa hoci svet odsudzuje teroristické útoky proti Izraelu, aj tým niečo predchádzalo. Palestínčania dlhodobo čelia vyháňaniu z vlasti, ich domovy sú ničené,  protiprávne sa im zaberá  pôda  a voda, sú vystavovaní násiliu ozbrojených  izraelských vojakov, ich deti sú väznené a mučené, dospelých držia vo väzbe , odoberajú im právo na pobyt a možnosť zlučovania rodín, bránia im v návšteve posvätných miest a v slobodnom vyznávaní ich viery a názorov. Izraelská armáda pravidelne bombarduje a vraždí tisíce civilistov vrátane  veľkého  počtu detí. Preto majú právo brániť sa.  Toto ale mocní sveta  nechcú vidieť, toto je ten dvojaký meter. Keď vraždí jedna strana, privierajú sa oči, keď druhá, začneme odsudzovať.

A Ukrajinci? Takisto vraždili a utláčali ruské obyvateľstvo.  Ak by začali teraz rokovať , zachovali by si väčšinu  dôležitých miest . Mali by životaschopnú armádu , veľká časť obyvateľov, ktorí sa vysťahovali, by sa vrátila domov. Čím dlhšie bude vojna pokračovať , tým viac bude krajina zničená. Aj návrat utečencov je menej pravdepodobný. Nájdu si prácu inde a začlenia sa do tamojšej  spoločnosti.

Preto jediným východiskom, ako prispieť k záchrane sveta, je začať tlačiť na mierové rokovania  a hlavne zabezpečiť spravodlivosť , aby už nedochádzalo  ku krivdám ,ktoré boli príčinou konfliktov.   

Stará mačka

28.04.2024

Stará mačka je ako starý človek. Nepotrebuje toho veľa , no sú dni, keď si aj ona viac uvedomuje, že to s ňou ide dole kopcom. Zje toho málo a väčšinu dňa prespí. Sem tam sa pomotká po dome a po dvore a rada sa vyhrieva na slniečku. Teplo potrebuje ako soľ. Jej obličky sú mimoriadne citlivé a ak trpia, dajú jej pocítiť, že sa blíži možná smrť. Stará [...]

Šialené koaličné nápady alebo Je Kotlár príčetný?

26.04.2024

Vláda to skutočne nemá ľahké, veď napráva veci verejné po bláznoch. No treba na rovinu povedať, že aj niektoré nápady z dielne vládnej koalície silne pripomínajú bláznovstvá. Nie, nemám na mysli rušenie zubných benefitov ani ten nešťastný trestný zákonník. To sú chyby, za ktoré už koalícia zaplatila a v prípade benefitov ešte len možno platiť bude . [...]

Zničí minister Taraba slovenskú prírodu? Smrteľný útok na Národné parky už začal

25.04.2024

Tomáš Taraba bol pre mňa v časoch, keď nám vládli matovičovci a hegerovci zárukou zdravého rozumu a kvalitnej debaty v našich „objektívnych“ médiách. Neskôr som uvítala jeho zvolenie za ministra životného prostredia v súvislosti s pre mnohých neprijateľným Huliakom. Uznávam, že minister [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

luna5

Len ďalšia Blog - Pravda stránka Kto dáva mojim perám úsmev, dáva môjmu srdcu život.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 312
Celková čítanosť: 1384572x
Priemerná čítanosť článkov: 4438x

Autor blogu

Kategórie