Založ si blog

POZOSTALOSŤ.

(skutočný príbeh. Venované starej zatrpknutej bývalej novinárke. )

Zámok zavŕzgal vo dverách a tie sa pomaly otvorili. Od svojho počítača v izbe ku dverám nevidela, a tak musela vstať. Tak skoro z práce? spýtala sa , keď zbadala tvár človeka, ktorý jej bol najbližšou bytosťou. Stalo sa niečo?- Ani nie, neviem , odpovedal, odložil si kabát a topánky a vošiel do izby. Posadil sa do kresla a chvíľu mlčal.- Prišlo mi nejako zle a na chvíľku som stratil vedomie. Ale len na chvíľku. Šéf to videl , a keď som sa prebral , tak mi sám navrhol , či nechcem ísť radšej domov , keď mi nie je dobre. –Prečo ti radšej nezavolal sanitku?  Ktovie, čo sa vlastne stalo. –Bola to len chvíľka . Asi som prepracovaný  , alebo čo. Už je to dobré. – No len aby …odpovedala a otočila sa ku počítaču.

O chvíľu vstal a zašiel si do chladničky po pivo. Vrátil sa s fľašou a pohárom a nalieval do neho zlatistý nápoj. Ruky sa mu trochu chveli. S chuťou sa napil. –Teraz už mi bude dobre. Natiahnem sa a odpočiniem si. A zajtra zase do práce. – Nemal by si radšej zájsť k lekárovi? spýtala sa. Mal by sa na teba pozrieť alebo ťa poslať na nejaké vyšetrenie. –Zbláznila si sa? Teraz, keď je všade chrípka , mám sedieť v čakárni a nakaziť sa ? To bude dobré. -Už to nekomentovala a venovala sa svojej práci.- Ozaj , v piatok a v sobotu musím zase odcestovať kvôli tomu kšeftu. Vrátim sa v nedeľu ráno , oznámil jej novinku. –Nechodíš tam nejako veľmi často? My dvaja sme spolu už dlho na víkend nikam nešli , povedala mu s miernou výčitkou. – V takom počasí? Keď bude pekne, tak zase spolu niekam vyrazíme. Počkaj do jari , odbil ju láskavo. Dolial a dopil aj zvyšok zlatistej tekutiny. Potom opatrne vstal a zamieril ku dverám do  spálne. –Na chvíľku sa natiahnem. A potom si môžeme zájsť niekam na obed, keď chceš. –Príma, odpovedala s úsmevom. Aj tak som sa nechystala dnes variť. Mám ešte niečo od včera. Dvere do spálne sa zavreli. Opäť sa otočila ku monitoru. Je to vlastne chudák. Celý týždeň v open office a ja si robím v kľude a teple domova. Odovzdám prácu a hneď dostanem novú. Žiadne stresy , žiadna kontrola, dochádzka. A platia mi kráľovsky. Potom  pokojne pokračovala vo svojej práci. Dostala chuť na kávu, podišla ku kávovaru a o chvíľu už usrkávala príjemné espresso. A čas letel a doba obedu sa blížila.

Vstala a zamierila do spálne. Keď bude spať, nechám ho. Určite si potrebuje oddýchnuť a namiesto obeda môžu ísť na večeru , myslela si. Pomaly otvorila dvere do spálne. Neverila svojim očiam. Ležal na podlahe a chrčal. Márne sa pokúšal zdvihnúť, nedokázal pohnúť polovicou tela. –Čo ti je, preboha? vykríkla a sklonila sa nad ním. Chcela mu pomôcť , ale nevedela s ním pohnúť. Nedokázal jej   odpovedať. Vyskočila a bežala ku telefónu. Rýchlo vytočila číslo záchranky. Pomerne skoro sa dočkala spojenia. Nadiktovala meno a adresu .-Manžel má kolaps, asi mozgová príhoda. Prosím vás, príďte čo najskôr. Už o desať minút mala v byte dvoch sanitárov a lekára. Pustila ich do spálne , ale nemala odvahu sledovať ich prácu. Iste bola odborná a kvalitná. Potom pridržala dvere sanitárom a spýtala sa lekára na diagnózu. –Mozgová príhoda s najväčšou pravdepodobnosťou. Po vyšetrení budeme vedieť viac. Príďte sa spýtať  poobede , povedal seriózne a nechal sa odprevadiť ku dverám. O malú chvíľku bolo počuť sirénu odchádzajúcej záchranky. 

Nedokázala sa na nič sústrediť. Chodila po byte ako lev v klietke. Čas, ktorý predtým doslova letel, teraz akoby sa zastavil. Popoludní   vyrazila do nemocnice ako rýchlik. Rýchle našla príslušné oddelenie. Na zozname pacientov našla meno a vydala sa k izbe, kde ležal. Zdravotná sestra ju však zastavila. – Je v umelom spánku a na infúzii. Môžete sa pozrieť, ale pán doktor vám o ňom povie viac. –Zaklopala na lekársku izbu . Muž v bielom plášti ju oslovil: -Posaďte sa. –Na chvíľu sa odmlčal a pozeral si jej bledú tvár. – Je to pomerne veľká mozgová príhoda a bola zrejme už druhá. Používame obvyklé postupy. Najprv sa odstránia príčiny a potom budeme zisťovať následky. Podľa toho bude prebiehať liečba. Zatiaľ zostane v umelom spánku na JIS- ke. Každý prípad je však individuálny. Aká bude prognóza, to budeme vedieť až neskôr. Ale nádej na úplné vyliečenie tu samozrejme je. Nemusíte tu chodiť každý deň, v prípade akejkoľvek zmeny vám sestra zavolá. – vysvetľoval  a ona len bezmocne kývala hlavou…Ako vo sne zamierila na JISku. Sestra jej pootvorila dvere. Manžel bol prikrytý a prístroje ukazovali jeho životné funkcie. Akási tekutina kvapkala do jeho žíl. Chvíľu tu scénu sledovala. Potom sa bezmocne otočila a odišla.

Ani nevedela, ako sa dostala domov. Otvorila si fľašu vína. Na prácu sa už nedokázala ani pozrieť. Stále ho videla pred očami , ako vstáva z kresla a odchádza do nešťastnej spálne. Nedokázala do nej ani len pozrieť. Ako relikviu odniesla použitý pohár do umývačky  a prázdnu fľašu od piva postavila niekde na poličku. Po bezsennej noci  nastalo kalné ráno. Pokúšala sa pracovať , ale číslice a písmená na monitore jej splývali. Zavolala priateľom a známym. S niektorými sa stretla v nemocnici, kamarátky ju pozvali na večeru alebo občas zašli na návštevu. Stav manžela sa nezmenil. Tak prešiel deň druhý , tretí, štvrtý, piaty. – Prebral sa , ale zatiaľ sa nemôže hýbať. –dostala v nemocnici informáciu na šiesty deň. Opatrne pristúpila k jeho lôžku . Jediné, čo bolo živé v jeho tvári, boli jeho oči. Tie známe oči, ktoré ju sprevádzali už toľko rokov. Tie oči sa na ňu teraz pozerali a s veľkým úsilím sa jej snažili niečo  povedať , niečo veľmi dôležité. Ale tvár aj celé telo zostávali bezmocné. Dívali sa na seba mlčky desiatky minút. Potom zavrel viečka. Pochopila a pohladkala ho. – Daj sa dohromady , nech si čím skôr doma, miláčik. Zajtra zase prídem. – V ten večer prvýkrát zaspala pokojnejšie.

Ranné telefóny sú najhoršie. Horšie ako budík , pretože zvonia nečakane a nechcene. Ranné telefóny sú ako votrelec , ktorý rozbije atmosféru pohody a spánku. Znechutene sa zdvihla a prijala hovor. –Tu je nemocnica, ozval sa ženský hlas v slúchadle. –Mám pre vás bohužiaľ smutnú správu . Váš manžel dnes v noci zomrel. – Akoby sa jej zrútil celý svet. Bezmocne sedela  a nevedela čo ďalej. Potom začala vytáčať najrôznejšie čísla. Musela tu správu dostať von. Potom už nebola sama. V núdzi poznala priateľov. Zariaďovanie pohrebu , hľadanie vhodného a radšej vzdialenejšieho termínu , aby sa mohli prísť rozlúčiť príbuzní zo zámoria , zložité hľadanie termínu, ktorý by vyhovoval všetkým. Nevyhnutná návšteva notára, bezpečné uistenie sa o tom , že je jedinou dedičkou. Likvidácia životnej poistky a prevod finančných prostriedkov. Kolotoč návštev kamarátok, snaha rozptýliť sa a zaplniť miesto v prázdnom byte. Dlho na to zbierala odvahu. Ale nakoniec musela začať vyberať veci z jeho skrine , upratať jeho stôl, zásuvky. Odkladala do krabíc jeho obleky , košele, svetre , obnosené vyhadzovala , zachovalejšie venovala charite. Keď si potrebovala odpočinúť , otvárala albumy s fotografiami a spomínala na spoločné dovolenky. Mallorka, Madeira, Jadran, Rhodos, Thajsko , ich zvlášť obľúbený Severný Cyprus , kam v dobách, keď ho objavili, ešte skoro nikto necestoval. Už  tam spolu nepôjdeme , myslela si. S kým ja teraz budem cestovať , pomyslela si trpko.

Dlho hľadala kľúčik od jeho písacieho stola. Nikdy mu nechodila do jeho zásuviek , nekontrolovala mu jeho mobilný telefón. Bolo to pod jej úroveň. Kľúčik nakoniec našla v bočnom vrecku jeho aktovky. Zásuvku po zásuvke vyťahovala najrozličnejšie doklady , záručné listy, poistky, desiatky a stovky papierov , ktoré sa tvária dôležito a ktoré sa nesmú vyhodiť a ktoré sú možno úplne zbytočné ako napríklad zbierka zápočtových listov a dokladov o dôchodkovom zabezpečení. Teraz už úplne zbytočné , pretože mŕtvym sa starobný dôchodok nevypláca. Spodné zásuvky obsahovali staré diáre, spomienky na prežitý život . Občas nejaké fotografie …

V poslednej zásuvke našla i nejaké modré lieky. Viagra…Usmiala sa , chudáčik, veď ty si ju predsa nepotreboval. Odložila ju nabok. V inej krabičke našla balíček kondómov. Na čo? Veď už sme ich predsa nepotrebovali …V tej najväčšej krabičke našla niekoľko albumov s fotografiami. Otvorila ich a zbadala tvár mladšej krásnej ženy. Šokovane si ju prezerala. Zalistovala si v albumoch. Na fotografiách bola žena oblečená , avšak začali sa objavovať fotografie oblečené i menej. V druhom albume potom našla už len akty tej ženy. Niektoré pózy boli veľmi zmyselné až vyzývavé. Album jej vypadol z rúk. Mechanicky vstala a zamierila ku baru. Toto už chcelo niečo tvrdšieho. Naliala si do pohárika pohár žltkastej tekutiny a opatrne ju nechala váľať sa po jazyku. -S kým som to vlastne žila? pomyslela si. Vytiahla jednu z fotografií z albumu. Prečítala si len krstné meno. Veronika. Príjemné teplo sa jej rozlialo v žilách. Prehľadala  manželovu tašku  a našla jeho mobil. Bol už vybitý, dala ho na nabíjačku. Potom začala listovať v poslednom manželovom diáre. Skoro každý druhý týždeň boli v diáre významne vyznačené víkendové dni s označením  Trenčín. Tak Trenčín. Veronika a Trenčín. Horúčkovito prehľadávala i staršie diáre. Prvý a najstarší nadpis Trenčín bol starý štyri roky. Štyri roky. Tak štyri roky žil dvojitým životom. A ja som si nič nevšimla , pomyslela si trpko.-  Naháňam kšefty- hovorieval jej. Ako inak by som zarobil na všetky tie naše nádherné dovolenky? –Objavila i zoznam telefónnych čísel. Pod menom V tam bola. Bolo tam i telefónne číslo.

Nejakú dobu trvalo , kým sa manželov telefón dobil. Len čo naskočila stopercentná kapacita , zapla ho. Heslo mali obaja rovnaké. –Nebudeme mať pred sebou tajnosti – vravieval jej. Najprv hľadala v telefónnom zozname heslo Veronika. Nenašla ho. Tak skúsila len tak cvične vyťukať  Veronikino číslo z diára. Naskočil nadpis Romančíková. Naliala si ešte jeden pohárik. Desať rokov stará Metaxa , ktorú si doviezli z Grécka a schovávali ju pre nejakú významnú príležitosť, splnila svoju úlohu. A tak opäť zobrala do rúk manželov telefón a v kontaktoch opäť našla heslo Romančíková. Telefón chvíľu vyzváňal. –Ahoj, miláčik. Prečo si neprišiel? Volala som ti , ale účastník bol nedostupný. Stalo sa niečo? –zaševelil v telefóne pomerne príjemný ženský hlas. –Miláčik zomrel ,povedala temne. Do Trenčína už nikdy nepríde. – V telefóne bolo  chvíľu počuť  hlasný dych . Ženský hlas zmenil farbu rovnako ako keď mrak zakryje slnečný svit.  – A vy ste …? – Manželka, oznámila jej stroho.

Telefón onemel. Vypla ho. Chvíľku sedela a potom začala vyhadzovať viagru, kondómy i fotografie do koša. Do krabice na použité papiere leteli všetky zbytočné výpisy z účtov , doklady a oznámenia. Do tašky na použité sklo letela ako posledná fľaša od piva z poličky. Potom zatvorila poloprázdny  písací stôl. Niečo sa v nej zrútilo ako Babylonská veža. Na druhý deň jej prišlo oznámenie, že manželova životná poistka bola prevedená na jej účet. Jeho výška sa zmnohonásobila. –Dobre že si  skapal , povedala si. –Konečne mám na tú novú kuchyňu , čo si mi päť rokov sľuboval. Lenže ty si tú kuchyňu investoval v Trenčíne. – Vrátila sa ku svojej práci. –Ja žijem , vravela si , a ja si život ešte osladím. –

Nadišiel deň pohrebu. Dívala sa mu do tváre a počúvala oslavné prejavy. Nedokázala vyroniť ani slzu. Mechanicky prijímala kondolencie. Zvlášť pre zaoceánskych príbuzných zabezpečila dôstojný kar. Ale boli skvelí, cestu i ubytovanie si platili sami. Hovorila s nimi o všetkom možnom , ale rozhovorom na tému manžel sa vyhýbala. Rada sa nechávala rozptýliť a potešiť. –Mŕtvi s mŕtvymi , živí so živými ,- myslela si.

Kar skončil, rozlúčila sa so všetkými a k sebe domov si pozvala svoju najlepšiu kamarátku. Otvorili si fľašu vína. Povedala jej o svojom manželovi všetko. Kamarátka sa neprestávala čudovať. –Ale čo, kašli na to, povedala jej. Nechceš ísť so mnou v lete k moru? Vždy si mi závidela , že ja stále niekam lietam a ty nemáš s kým. Tak teraz už máš. – To by bolo príma,- povedala kamarátka. –Ale kam pôjdeme? –Na Kubu ! Keď už, tak už ! –Na Kubu? –kamarátka sa evidentne vyľakala. –Na tu ja nenašetrím…-Prvýkrát ťa pozývam ja. A ty začni šetriť , aby sme mohli niekam ísť aj o rok. Ten podvodník  skapal , ale ja plánujem žiť!     

Premiérov prejav na Devíne.Prečo Smer progresívci nedokážu poraziť?

06.07.2024

Keď sa zjavil premiér na Devíne, viacerým jeho voličom ostalo mäkko pri srdci. Ako by aj nie, zázrakom prežil atentát a vraj bude mať doživotné následky. Každému súcitnému človeku príde ľúto, keď vidí dovtedy energického, vyšportovaného premiéra o paličke. Iste, našlo sa aj plno tých, ktorí Robertovi Ficovi venovali nenávistný pohľad , [...]

Bezkonkurenčný Viktor Orbán môže byť príkladom pre Fica i Pellegriniho

05.07.2024

Keď som počúvala reči Petra Pellegriniho v Poľsku, bolo mi trápne a opäť som si pomyslela, že Viktor Orbán je jediný politik, ktorý má guráž stále hovoriť to isté bez ohľadu na to ,či sa to niekomu páči alebo nie. To isté hovorí doma, to isté v zahraničí. Lebo má charakter. Orbán pohotovo vycestoval za Putinom, ešte [...]

Ospravedlní sa Čaputová, opozícia a médiá ?

03.07.2024

Veľké sklamanie musia prežívať všetci tí, pre ktorých otázky týkajúce sa zmien v trestnom zákone boli otázkami kľúčovými. Ešte aj moderátori hlavných správ Markízy boli nemilo prekvapení a zaskočení. Aspoň taký som z nich mala pocit. Čo potom musia cítiť politici typu Márie Kolíkovej? Robert Fico žiada ospravedlnenie za “prejavy nenávisti a [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

luna5

Len ďalšia Blog - Pravda stránka Kto dáva mojim perám úsmev, dáva môjmu srdcu život.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 353
Celková čítanosť: 1498600x
Priemerná čítanosť článkov: 4245x

Autor blogu

Kategórie