Založ si blog

Čo s medveďmi a poľovníkmi. Ktorých je viac?

Indiáni vravia, že zvierat sa netreba báť, ale je treba mať k nim rešpekt a úctu . Na Slovensku však tento indiánsky pohľad na zvieratá mnohým ľuďom chýba. Medveď hnedý je zákonom chránený. Ide o plaché,  slušné a inteligentné zviera , s veľmi  dobrým sluchom a hlavne čuchom. V prírode sa človeku skôr snaží vyhnúť . Preto by sa ľudia mali  rozprávať,  nie však na seba kričať. Krik nemá rada hlavne medvedica s mláďatami . Zvieratá sú  vnímavé a vycítia, či sa v prírode pohybujete pokojne, alebo nie. Keď sa pohybujete so strachom, zviera to z vášho potu vycíti.

Medveď  vás zacíti aj na pár kilometrov.  Je však dobrák,  nechce ublížiť.  Tiger by nás pol hodinu sledoval bez toho, aby sme to tušili a potom by  bez varovania zaútočil . Pripúšťam, že na malom Slovensku  sa už medveď hnedý  trocha premnožil  a niektoré jedince stratili  plachosť.

Riešením je prevencia ,nie strieľanie. Hoci samozrejme v odôvodnených prípadoch áno. Štát má veľa rezerv  , len nie sú využité. Pomohol by aj odchyt  a následná kastrácia vybraných jedincov. Vnadiská  100, 200, 300, 500 metrov od obydlí, školy, turistického chodníka, družstva, tisíce vnadísk  s potravou lákajúcou medvede, treba zlikvidovať.

Áno,  medvede sa nám skutočne trocha premnožili, a čo poľovníci? Nie je ich takisto na malé Slovensko veľa? Ak by sa robili psychotesty,  mnohí by nimi  zrejme neprešli.  Je medzi nimi dosť  ožranov  a zabijakov. Ale je medzi nimi samozrejme aj mnoho slušných  ľudí  a aj takých tých priemerných ,ktorí poznajú svoje mantinely , radi si zastrieľajú a majú  radi mäsko. Dá sa to pochopiť . Ak používajú férové spôsoby. Častokrát sa však členom poľovníckeho združenia  za posledné roky  podarili nepekné kúsky. Okrem nešťastného postrelenia svojich kamarátov na poľovačke , sa ich obeťou stali aj také psy, ktoré skutočne nikomu neubližovali , ba dokonca  sa v ich blízkosti pohyboval majiteľ .   Dokonca sa partii opitých  podarilo pomýliť si stádo koní  s lesnou zverou a vystrieľali ho. Majiteľke ostali len oči pre plač. Spravodlivosť nula bodov, lebo poľovnícka lobby je veľmi silná. Medzi politikmi v najvyšších kruhoch je totiž  veľa poľovníkov. Ideálne by bolo na našom malom Slovensku mať pár profesionálnych poľovníkov- odborníkov , ktorí by sa o zvieratá v zime starali, regulovali by prípadný nadbytok  a hlavne by riešili poranené a trpiace zvieratá.  Aby ste rozumeli, nie som proti odstrelu zvierat, sama by som pravdepodobne  dokázala zabiť v prípade ohrozenia mňa, blízkych osôb, mojich zvierat a rozhodne v prípade , ak by bolo potrebné zbaviť zvieratka utrpenia. No veľa  dnešných poľovníkov  už nemá nič spoločného   s tými z minulosti, ktorí si aspoň ctili isté pravidlá. Existuje nejaká poľovnícka česť? Ak áno, ako je možné  strieľať po sťahovavých divých husiach  , ktoré k nám prileteli zo Sibíri ? A čo škandál  s krmelcom pred pár rokmi ? Čo to môže byť za človeka,  ktorý naláka v zime  srnce ku krmelcom  a nič netušiace do nich  pri jedle strieľa? Ale najväčší neodpustiteľný škandál sa podaril  poľovníkom  v spolupráci so Štátnou ochranu prírody v roku 2017.Neškodnej mierumilovnej medvedici Inge odobrali mláďatá , ktoré potom zúfalo hľadala. Vrátila sa ich hľadať do Liptovskej Kokavy , kde ju bezcitný  poľovník  paradoxne na Deň detí  1. júna zastrelil . Inga prejavila viac citu ako mnohé ľudské matky . A kompetentní, ktorí tomu mohli zabrániť, zase prejavili svoju bezcharakternosť.

Ahoj, zlato …(o toxických vzťahoch I.)

11.05.2024

Žena vidí do hĺbky, muž do diaľky. Pre muža je svet srdcom, pre ženu srdce svetom. Základným faktorom, ktorý rozhoduje o tom, či vzťah bude funkčný a pretrvá, je takzvaný správny čas. Zladenosť v čase znamená byť v rovnakom (alebo veľmi podobnom ) štádiu vývoja, v rovnakej životnej etape. Mať rovnaké alebo podobné ciele a potreby. Za dvoch trpíš, ale za [...]

Vyzerá to byť veľmi vážne…

10.05.2024

Takže už nielen vojna na Ukrajine, ale možno príprava na vojnu v celej Európe. Alebo aspoň v jej častiach. No a priamo ohrození budeme samozrejme aj my. Rusko spúšťa vojenské cvičenia, NATO hovorí o provokácii. Pritom začalo s provokáciou samo. Rusko len reaguje na veľké vojenské cvičenia Západu a jeho spojencov . Ide o [...]

Aj medvede dokážu vychovať ľudské mláďa

09.05.2024

Že sa zvieratá obetavo dokážu postarať o ľudské mláďa dokazujú viaceré prípady. Asi najznámejší je prípad vlčích detí Amaly a Kamaly z Indie. V roku 1920 ich našiel misionár Joseph Singh, Amala mala vtedy 8 rokov a Kamala 1,5 roka. Ujal sa ich a písal si o nich denník. Píše, že spali na zemi schúlené pri sebe, chodili po štyroch a jedli len surové [...]

Rusko Mišustin

Putin potvrdil zloženie novej vlády, ktorá bude mať desať vicepremiérov

11.05.2024 17:26

Na jej čele zostane Michail Mišustin.

Poland Auschwitz Anniversary

Odhalili bustu roľníkovi z Kysúc, ktorý prispel k tomu, aby sa svet dozvedel o nacistickom vraždení Židov v Auschwitzi

11.05.2024 17:00

Ondrej Čanecký sa zachoval statočne. Pomohol dvom väzňom na úteku, ktorí chceli podať svedectvo o hrôzach v hitlerovskom tábore smrti.

Afganistan Baglán záplavy

Záplavy na severe Afganistanu si vyžiadali stovky obetí

11.05.2024 16:25

Afganistan patrí ku krajinám najhoršie postihnutým dôsledkami klimatických zmien a je zároveň najmenej schopný na takéto udalosti reagovať.

Výbor obrana bezpečnosť, migaľ, gašpar, grendel

Pri bombových hrozbách mohlo ísť podľa Gašpara aj Grendela o testovanie

11.05.2024 15:18

Politici sa vyjadrili aj k odvolávaniu ministeriek zdravotníctva a kultúry.

luna5

Len ďalšia Blog - Pravda stránka Kto dáva mojim perám úsmev, dáva môjmu srdcu život.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 317
Celková čítanosť: 1396748x
Priemerná čítanosť článkov: 4406x

Autor blogu

Kategórie