Založ si blog

Zlo – priame a skryté- ktoré je horšie?

Abstraktný pojem zlo je opakom dobra . Faktom ale je , že  v každom zle je zárodok dobra a naopak. Ten zárodok, to je  možno poučenie ,možno aj snaha odraziť sa z mostíka zla a skúsiť nabudúce  niečo urobiť inak.

Neviem ako vy, ale  ja ak pozerám thriller , detektívku alebo horor, vždy sa viac obávam toho, čo navonok nevidno, čo je len naznačené. Vytvára to priestor pre fantáziu .Mňa osobne nestrašia litre krvi, či odseknuté hlavy , teda tupé zabíjanie (hoci samozrejme, príjemne sa na to nepozerá),  ale bojím sa toho tajomného v úzadí , keď viete, že ktosi ťahá nitky  zla , ale neviete, kto to je a čo ešte dokáže urobiť .

Minulé storočie vyprodukovalo dva hrôzostrašné režimy –  fašizmus v Nemecku  a stalinizmus  v Sovietskom zväze.  Oba režimy  spôsobili  katastrofu velikánskych rozmerov.  A predsa  pre mňa osobne  z hľadiska teórie o priamom a skrytom zle, je stalinizmus desivejší.  Hitlera mal človek prečítaného,  poznal jeho ideológiu , názory, požiadavky na tzv.  čistú rasu. Ak ste spolupracovali, kolaborovali , zdieľali rovnaké názory ako Fuhrer , vedeli ste hrať divadlo,  mali ste šancu prežiť. Pravda, nesmeli ste patriť k skupine, ktorú on  považoval za potrebné  vyhladiť. V stalinizme bol však  potenciálnym nepriateľom  každý. Tam neplatili žiadne pravidlá. Stalin, Berija…to boli psychopati , paranoici.  Jeden deň vás mali za priateľov ,na druhý deň ste už neexistovali.

Režimy zmizli, ale história nám ukazuje, že ľudia sa nemenia.  Vývoj ide dopredu po špirále, ten technický,  ale čo sa týka ľudského myslenia, nepokročili sme míľovými krokmi vpred.

Momentálne zlo dostalo meno vojna. Vojna, ktorá sa vedie priamo, je hrozná,  ale vy o nej ako obyvatelia viete , viete, že vás nepriateľ onedlho môže napadnúť, že zničí  vašu dedinu či mesto  a teoreticky sa môžete pripraviť, máte možnosť voľby, môžete aj ujsť …  Viete, s kým máte dočinenia.  No nechať bombu v aute , vyhodiť most do povetria, či pripraviť sabotáž plynovodu , to je to zákerné, nepriame zlo. Zlo od chrbta.  Preto sa vždy budem viac báť štátov, ktoré nepožívajú priame metódy boja.  Nie je najhorší  nepriateľ ten, kto sa vyhráža verejne, povie vám do očí, čo si myslí,  ale ten, kto  klame  a za vaším chrbtom robí podrazy .

Ak sa vrátim na Slovensko, príkladom priameho zla je minister Naď, ktorý sa vyhráža časopisom už aj za zverejnené fikcie, ktorý sa na  svojom profile teší z teroristického aktu. Avšak môžeme ho vnímať  v podstate ako zakomplexovaného človeka, ktorý dostal príležitosť a riadne ju využíva.  Oveľa nebezpečnejší  sú tí, čo ťahajú nitky z úzadia   alebo typy nadšencov , ako napríklad  mladý zväzák Stančík , či trebárs aj Čaputová, ktorí sa tvária ,že bojujú za čisté  ideály.  A vlastne, nemusia sa ani tváriť,  oni zrejme tejto „pravde“  aj  fanaticky veria . Cesta do pekla však vedie práve cez tzv. dobré úmysly.

Zničí minister Taraba slovenskú prírodu? Smrteľný útok na Národné parky už začal

25.04.2024

Tomáš Taraba bol pre mňa v časoch, keď nám vládli matovičovci a hegerovci zárukou zdravého rozumu a kvalitnej debaty v našich „objektívnych“ médiách. Neskôr som uvítala jeho zvolenie za ministra životného prostredia v súvislosti s pre mnohých neprijateľným Huliakom. Uznávam, že minister [...]

V chorej dobe holubice mieru nesú v zobáčikoch náboje a robia sa zbierky , ktoré prerážajú dno

24.04.2024

O tom, že mnohí ľudia stratili príčetnosť svedčí aj kresba z českého denníka Respekt, ktorý zverejnil na titulnej strane kresbu Petra Pavla s holubicami mieru, ktoré nesú v zobáčikoch náboje. Možnosti mierového riešenia konfliktu na Ukrajine síce vôbec nevyzerajú dobre, ale treba sa o ne pokúšať. Žiaľ, ani Slovensko napriek novej vláde nerobí všetko, [...]

Krvavý bača

20.04.2024

Začnem konštatovaním, že médiá nám odjakživa najradšej prezentujú odvrátenú tvár ľudstva, negativitu a utrpenie . To totiž ľudí priťahuje najviac. Dôvod je úplne jednoduchý- pri utrpení iných človek zabúda na to vlastné. Keď vidí smrť dieťaťa, povie si: ja som na tom ešte celkom dobre. No neustále prezentovanie násilia a negativity človeka časom otupí , [...]

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

luna5

Len ďalšia Blog - Pravda stránka Kto dáva mojim perám úsmev, dáva môjmu srdcu život.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 310
Celková čítanosť: 1379934x
Priemerná čítanosť článkov: 4451x

Autor blogu

Kategórie