Založ si blog

Prečo?

Pražská tragédia nám opäť pripomenula, aký krehký je ľudský život a ako málo stačí, aby sa nám v jednej sekunde zmenil celý náš svet, aby sa z ružového alebo ak chcete zo sveta jasných farieb zmenil na svet plný farieb tmavých.  Mnohí  si kladú otázku,  či sa dalo tragédii zabrániť. Ja si myslím, že nie. Ale na druhej strane  si myslím, že nemusela prerásť do takýchto rozmerov. Ak niekto chce spáchať samovraždu, urobí to, čo ako sa mu  v tom snažíte  zabrániť. Ak niekto chce  vraždiť, miesto , čas a príležitosť  si určite nájde.  Vyberám  pár úvah, ktoré som na túto tému čítala. Všetky spolu zapadajú do  skladačky  a dávajú nám isté odpovede. Napríklad politik Anton Hrnko na sociálnej sieti napísal :

 „Nebudem však ďaleko od pravdy, keď poviem, že jedna z príčin takéhoto konania je aj strata generačnej autority a miš-maš v hlavách mladých ľudí. Budovanie autority, generačnej postupnosti a vzájomnej úcty mladých, stredných a starších generácií je jedným z predpokladov pokojného vývinu v spoločnosti. Jej narúšanie, najmä polovzdelancami , plodí skratové konania s nepredvídanými koncami. Je mi ľúto všetkých obetí v Prahe, ale dajme si ruku na srdce, či niekedy nie sme takými malými našepkávačmi Lebo zloba a vzájomná nenávisť, podporovaná argumentami často vycucanými z prsta, nemôže priniesť nič pozitívne.“

Iný český žurnalista píše , že celé  popoludnie a celý večer  sledoval prehliadku falošných emócií. Nielen politikov a novinárov, ale i rady obyčajných ľudí. Vzhľadom k tomu, ako spoločnosť doteraz ignorovala duševne narušených jedincov a ako výkonná moc pristupuje k duševnému zdraviu, prevencii a liečeniu psychických porúch sa to dalo čakať.“ Tento problém je často neriešiteľný. Ľudia, ak sú v súčasnej dobe psychicky neistí, nezamyslia sa nad svojim stavom a neriešia ho konzultáciou s odborníkmi. Psychológ a psychiater je pre bežného človeka niečo také, ako kríž pre čerta. Po uliciach chodia psychotici v najhoršej možnej podobe.

Medzi negatívne faktory, ktoré ovplyvňujú konanie osobnosti evidentne patria vysoké nároky na jedinca. Očakávajú sa stopercentné výkony. To však nie je vôbec jednoduché, ak je to vôbec možné. Potom sa môže stať, že struna vo vnútri praskne a nešťastník začne konať.

Zvykli sme si na agresivitu pri nesúhlase s politickými protivníkmi. Zvykli sme si na agresivitu „neprispôsobivých“ pri jednaní na úradoch či v nemocniciach. Zvykli sme si prehliadať agresivitu „neprispôsobivých“ žiakov voči učiteľom i na šikanovanie a násilie medzi deťmi. Polepšovny s tvrdým režimom sme „v mene humanity“ zrušili aj pre mladistvých násilníkov. Odvykli sme si trestať a vynucovať pravidlá silou.

A na záver ešte Eduard Chmelár:

Ako je do čerta možné, že jeden obyčajný študent si dokáže legálne zaobstarať útočnú pušku AR-15 s kvalitnou optikou za takmer 200 tisíc českých korún? Na čo to vôbec normálny človek potrebuje? Ako je možné, že takýto mladý človek mal vo vlastníctve 8 (slovom osem) zbraní? Ako je možné, že takýto arzenál zbraní si legálne nazhromaždil človek, ktorý sa liečil na psychické problémy? Pripadá vám to normálne? Budete sa čudovať, ale mnohým ľuďom áno. Česko a Slovensko sú krajiny, ktoré majú najliberálnejšie zákony o vlastníctve zbraní v Európskej únii. Napriek tomu sa budú zbrojárski lobisti tváriť, že toto nie je príčina, prečo stúpa počet útokov šialených strelcov, rovnako ako v Spojených štátoch, kde ročne zomrú na následky streľby desaťtisíce civilistov (čo je neporovnateľne viac ako počet amerických vojakov, ktorí zahynuli vo vojnách), a napriek tomu sa pre odpor koncernov vyrábajúcich zbrane nedarí ich počet alebo podmienky vlastníctva regulovať.

A preto žalujem českú ministerku Janu Černochovú, ktorá sa nikdy netajila vytváraním kultu militarizácie spoločnosti a svojím zvráteným koníčkom, ktorým sú zbrane. Bola to ona, ktorá pred časom pózovala s puškou AR-15 – tou istou zbraňou, ktorou vrah z Prahy zastrelil 14 ľudí a ktorou útočník na Floride zastrelil 17 ľudí. Česká politička tak podľa vlastných slov protestovala proti európskej smernici usilujúcej sa o reguláciu vlastníctva zbraní. Dnes tvrdí, že túto fotografiu zneužívajú „fanatickí extrémisti“. Nie, fanatickou extrémistkou je ona sama aj so svojím poradcom Jarom Naďom.

Žalujem starostu mestskej časti Praha-Řeporyje Pavla Novotného. Tento sociopatický frustrát prerazil akékoľvek mysliteľné dno, keď na sociálnej sieti napísal, že to, čo sa stalo v Prahe, by sme mali považovať za bežnú vec, priznal sa, že vlastní nelegálnu zbraň a keď mu skončí podmienečný trest (bol odsúdený za výtržníctvo), chce si aj so ženou zaobstarať legálne zbrane, pričom označil český zákon o zbraniach a strelive za vynikajúci… Zdesenie z jeho statusu naprieč celým politickým spektrom je do istej miery pokrytecké. Keď označoval „Rusákov“ za prasatá a Palestínčanov za opice, keď chcel Rusku vyhlásiť vojnu a vyzýval na vybombardovanie Palestíny, vtedy mu niektorí tlieskali, hoci som upozorňoval, že je to čistý nácek. Dnes sú pobúrení, hoci on je vo svojich názoroch konzistentný rovnako ako keď ziapal, že Česi potrebujú poriadnu vojnu.

Žalujem Združenie vlastníkov strelných zbraní, ktoré počas kampane proti návrhu smernice Európskej únie usilujúcej sa radikálne obmedziť predaj a vlastníctvo zbraní zavádzalo obyvateľov, že počet držiteľov zbrojných preukazov neustále klesá a počet registrovaných zbraní stagnuje, hoci opak bol pravdou – toto číslo rastie závratnou rýchlosťou.

Žalujem všetky vlády minulé, súčasné i budúce, ktoré otvorene podporujú obchod so zbraňami a zbrojársky priemysel, ktorý má na rukách krv nevinných obetí. Nebuďme alibisti a otvorme oči.  Nepotrebujeme viac zbrani, pretože je tu viac násilia. Potrebujeme menej zbraní, aby tu bolo menej násilia. 

Niečo o konšpiráciách

02.05.2024

Zdravo konšpirovať je vraj zdravé. Je konšpirátorom Lukáš Machala, spolupracovník ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej? Ten zapochyboval o tom, či je Zem guľatá. Údajne sa vraj tento pán mal stať novým riaditeľom Slovenskej televízie a rozhlasu, no našťastie on sám takéto špekulácie odmietol. V minulosti sa za [...]

Stará mačka

28.04.2024

Stará mačka je ako starý človek. Nepotrebuje toho veľa , no sú dni, keď si aj ona viac uvedomuje, že to s ňou ide dole kopcom. Zje toho málo a väčšinu dňa prespí. Sem tam sa pomotká po dome a po dvore a rada sa vyhrieva na slniečku. Teplo potrebuje ako soľ. Jej obličky sú mimoriadne citlivé a ak trpia, dajú jej pocítiť, že sa blíži možná smrť. Stará [...]

Šialené koaličné nápady alebo Je Kotlár príčetný?

26.04.2024

Vláda to skutočne nemá ľahké, veď napráva veci verejné po bláznoch. No treba na rovinu povedať, že aj niektoré nápady z dielne vládnej koalície silne pripomínajú bláznovstvá. Nie, nemám na mysli rušenie zubných benefitov ani ten nešťastný trestný zákonník. To sú chyby, za ktoré už koalícia zaplatila a v prípade benefitov ešte len možno platiť bude . [...]

Willy Brandt / Günter Guillaume /

Špión Stasi Guillaume stál pred 50 rokmi za odstúpením kancelára Willyho Brandta

05.05.2024 09:50

Keď 24. apríla 1974 zatkli v Bonne pracovníka úradu spolkového kancelára Güntera Guillauma, jeden z najväčších škandálov v Nemeckej spolkovej republike bol na svete.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Šéfka WFP McCainová: Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor

05.05.2024 08:50, aktualizované: 09:22

Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor, vyhlásila riaditeľka Svetového potravinového programu (WFP) Cindy McCainová.

EÚ / Európska únia /

Anketa s jednotkami eurokandidátok. Dokázali sme sa vysporiadať s členstvom v EÚ?

05.05.2024 08:00

Denník Pravda oslovil s rovnakými otázkami lídrov kandidátnych listín do Európskeho parlamentu, no niektoré politické subjekty neodpísali.

pravoslávny chrám, interiér, Nová Baňa

Pravoslávni kresťania slávia Paschu - Christovo zmŕtvychvstanie

05.05.2024 07:51

Pravoslávni kresťania na Slovensku i vo svete v nedeľu oslavujú najväčší kresťanský sviatok Christovo zmŕtvychvstanie - Paschu.

luna5

Len ďalšia Blog - Pravda stránka Kto dáva mojim perám úsmev, dáva môjmu srdcu život.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 313
Celková čítanosť: 1389114x
Priemerná čítanosť článkov: 4438x

Autor blogu

Kategórie