Čo s medveďmi a poľovníkmi. Ktorých je viac?

17. júla 2023, luna5, Nezaradené

Indiáni vravia, že zvierat sa netreba báť, ale je treba mať k nim rešpekt a úctu . Na Slovensku však tento indiánsky pohľad na zvieratá mnohým ľuďom chýba. Medveď hnedý je zákonom chránený. Ide o plaché,  slušné a inteligentné zviera , s veľmi  dobrým sluchom a hlavne čuchom. V prírode sa človeku skôr snaží vyhnúť . Preto by sa ľudia mali  rozprávať,  nie však na seba kričať. Krik nemá rada hlavne medvedica s mláďatami . Zvieratá sú  vnímavé a vycítia, či sa v prírode pohybujete pokojne, alebo nie. Keď sa pohybujete so strachom, zviera to z vášho potu vycíti.

Medveď  vás zacíti aj na pár kilometrov.  Je však dobrák,  nechce ublížiť.  Tiger by nás pol hodinu sledoval bez toho, aby sme to tušili a potom by  bez varovania zaútočil . Pripúšťam, že na malom Slovensku  sa už medveď hnedý  trocha premnožil  a niektoré jedince stratili  plachosť.

Riešením je prevencia ,nie strieľanie. Hoci samozrejme v odôvodnených prípadoch áno. Štát má veľa rezerv  , len nie sú využité. Pomohol by aj odchyt  a následná kastrácia vybraných jedincov. Vnadiská  100, 200, 300, 500 metrov od obydlí, školy, turistického chodníka, družstva, tisíce vnadísk  s potravou lákajúcou medvede, treba zlikvidovať.

Áno,  medvede sa nám skutočne trocha premnožili, a čo poľovníci? Nie je ich takisto na malé Slovensko veľa? Ak by sa robili psychotesty,  mnohí by nimi  zrejme neprešli.  Je medzi nimi dosť  ožranov  a zabijakov. Ale je medzi nimi samozrejme aj mnoho slušných  ľudí  a aj takých tých priemerných ,ktorí poznajú svoje mantinely , radi si zastrieľajú a majú  radi mäsko. Dá sa to pochopiť . Ak používajú férové spôsoby. Častokrát sa však členom poľovníckeho združenia  za posledné roky  podarili nepekné kúsky. Okrem nešťastného postrelenia svojich kamarátov na poľovačke , sa ich obeťou stali aj také psy, ktoré skutočne nikomu neubližovali , ba dokonca  sa v ich blízkosti pohyboval majiteľ .   Dokonca sa partii opitých  podarilo pomýliť si stádo koní  s lesnou zverou a vystrieľali ho. Majiteľke ostali len oči pre plač. Spravodlivosť nula bodov, lebo poľovnícka lobby je veľmi silná. Medzi politikmi v najvyšších kruhoch je totiž  veľa poľovníkov. Ideálne by bolo na našom malom Slovensku mať pár profesionálnych poľovníkov- odborníkov , ktorí by sa o zvieratá v zime starali, regulovali by prípadný nadbytok  a hlavne by riešili poranené a trpiace zvieratá.  Aby ste rozumeli, nie som proti odstrelu zvierat, sama by som pravdepodobne  dokázala zabiť v prípade ohrozenia mňa, blízkych osôb, mojich zvierat a rozhodne v prípade , ak by bolo potrebné zbaviť zvieratka utrpenia. No veľa  dnešných poľovníkov  už nemá nič spoločného   s tými z minulosti, ktorí si aspoň ctili isté pravidlá. Existuje nejaká poľovnícka česť? Ak áno, ako je možné  strieľať po sťahovavých divých husiach  , ktoré k nám prileteli zo Sibíri ? A čo škandál  s krmelcom pred pár rokmi ? Čo to môže byť za človeka,  ktorý naláka v zime  srnce ku krmelcom  a nič netušiace do nich  pri jedle strieľa? Ale najväčší neodpustiteľný škandál sa podaril  poľovníkom  v spolupráci so Štátnou ochranu prírody v roku 2017.Neškodnej mierumilovnej medvedici Inge odobrali mláďatá , ktoré potom zúfalo hľadala. Vrátila sa ich hľadať do Liptovskej Kokavy , kde ju bezcitný  poľovník  paradoxne na Deň detí  1. júna zastrelil . Inga prejavila viac citu ako mnohé ľudské matky . A kompetentní, ktorí tomu mohli zabrániť, zase prejavili svoju bezcharakternosť.