Založ si blog

Aktuálna kniha Mladosť

Keby NATO prišlo s myšlienkou, že treba vytvoriť bojový útvar , ktorý pôjde na Ukrajinu, Heger, Naď  a Čaputová by ako prví súhlasili.  Samozrejme, veď  o ich životy  nejde. Napriek tomu , že Rusko stále ponúka mierové rokovania, Ukrajina ich  s požehnaním Západu odmieta . Zelenského junta nechce chápať,  že ultimáta nie sú riešením a cestou. Áno, Ukrajina má byť prečo nahnevaná, no hnev nie je dobrý radca   a mier s očami červenými od hnevu,  nedosiahneme. Nestratili už Ukrajinci dosť? Chce ich vláda, aby straty boli ešte väčšie ? A hlavne – sebecky do konfliktu zaťahujú aj tých, ktorí o to nestoja.  Každému súdnemu človeku je jasné, že Rusi Krym nevrátia  a zrejme  ani Donbas.  Keď  už nakoniec budeme totálne  vyčerpaní  všetci okrem  Spojených štátov , keď  budú z Ukrajiny trosky  a Rusko  podľa predstavy tých  za veľkou mlákou  patrične oslabené, vtedy možno nastane čas sadnúť si za rokovacie stoly.

Dnešné deti už nečítajú také knihy , aké sme  v minulosti  čítali my, majú iný vkus a doba im  neponúka príbehy nabité emóciami, ale skôr akciou.  Je to škoda.       Jednou z najkrajších kníh pre mládež je Mladosť Margity Figuli. Figuli je známa skôr ako autorka lyrizovanej prózy, novely Tri gaštanové kone.  Realistickej  knihe  Mladosť však  patrí v jej  tvorbe  čestné miesto. Figuli tu spomína na svoje detstvo poznačené chudobou v časoch  1. svetovej vojny.  Živiteľ rodiny  musel bojovať na fronte  za cudzie záujmy, za záujmy rozpadávajúcej sa monarchie.  Kniha obsahuje silné pasáže, ktoré človeka dojímajú stále, aj po rokoch.  V nadčasovosti je práve  umelecké majstrovstvo kníh.  Aj po rokoch  vo vás vedia  vyvolať rovnaké pocity ako kedysi. Jednou z takých silných scén je tá, keď rodina autorky  musí odovzdať na bojové účely koníka Ferka. Ferko,  ktorého potrebovali  pri práci , mal ísť   na front … Malý chlapček sa s ním lúči slovami: „Choď, Ferko  a pozdrav nášho otecka, keď sa s ním stretneš.“

Mám známu, ktorá sa roky venuje koňom .Vraví, že ani jedno zviera nebolo  po stáročia tak zneužívané ľuďmi ako tento pomocník a priateľ človeka. Na tie  najodpornejšie , bojové účely.

Aj  Slováci majú v sebe čosi konské. Vcelku ako národ nie sme  bojovníci , chceme len žiť v mieri  pre svoje rodiny a pracovať. Nemáme v génoch boj.  A  o to smutnejšie je , keď nás zneužíva  banda hyén, ktorá nás chce zatiahnuť do vojny.  Máme umierať za cudzie záujmy. Aby dolár posilňoval.  Čaputová, Heger, Naď   a celá plejáda ďalších …naši poslanci , ktorí robia nezrelé, neuvážené rozhodnutia a zahrávajú sa  s ohňom.  Zahrávajú sa s našou budúcnosťou  a s našimi životmi.  

Je čas  prebudiť v nás bojovníkov , nebyť koňmi, ktoré vedú na jatky , ale vzoprieť sa a povedať: Dosť!

Inžinier Huliak rozmýšľa, že sa stane vedcom

19.04.2024

Škandál na škandále. Ani neviem, kto to celé odštartoval. Iste, niektorí neprovokujú náročky. Napríklad taká Dolinková s predčasne narodeným bábätkom v nemocnici , ktorému vraj mohla spôsobiť zdravotné problémy, tá to určite nemyslela zle. Horšie už vyznievajú jej súčasné kroky. Hoci sa na funkciu ministerky zdravotníctva tešila, pilulka jej pravdepodobne [...]

Dankovi ide o krk. Fico vie, čo robí

16.04.2024

V minulom blogu som kritizovala kroky R. Fica, ktorý povedal, že by bolo dobré, aby bol A. Danko predsedom Národnej rady. Samozrejme, Danko s jeho „kádrovým posudkom“ by ani nemal patriť do vrcholovej politiky. Dnes som však čítala dobrý komentár, ktorý síce môj postoj voči Dankovi a jeho plánom nezmenil, ale ukázal v plnej nahote , že Fico si dobre uvedomuje [...]

Názory niektorých rakúskych Slovákov -nemohli progresívci dostať aspoň Korčoka?

15.04.2024

Víkend bol pre mňa relaxačný, pretože som ho strávila s partiou mladých Slovákov žijúcich v Rakúsku. Niektorí z nich tu ešte nejakú dobu pobudnú, lebo riešia svoje rodinné problémy. Časť z nich sa ubytovala u mojej kamarátky , s ktorou sú aj v príbuzenskom vzťahu. Vďaka nim som mala možnosť spoznať názory [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

luna5

Len ďalšia Blog - Pravda stránka Kto dáva mojim perám úsmev, dáva môjmu srdcu život.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 307
Celková čítanosť: 1372337x
Priemerná čítanosť článkov: 4470x

Autor blogu

Kategórie