Sociálne siete tlačia mladé ženy k darovaniu ich vajíčok

16. januára 2023, luna5, Nezaradené

Keďže blog o Tisovi a Banderovi a kulte osobnosti mi stiahli (niekto  je alergický na pravdu) , tak z iného súdka. Na sociálnych sieťach  sa objavujú reklamy , v ktorých kliniky  nabádajú mladé ženy, aby si dali zmraziť svoje vajíčka , no na riziká ich neupozorňujú. Veľká Británia vypláca  darkyniam vajíčok  750 libier ako kompenzáciu. Priemerné náklady na odber a následné zmrazenie ženských vajíčok sú v prepočte 3 766 eur. Lieky a ročné skladovanie pridávajú ďalších niekoľko stoviek. Rozmrazenie vajíčok a ich implantácia do maternice stojí v priemere ďalších 2800 eur.

Klinika pre asistovanú reprodukciu  ponúkala odber vajíčok a ich dvojročné uskladnenie zadarmo výmenou za darovanie polovice odobratých vajíčok na použitie na klinike. Je to prezentované ako altruistický projekt, no pritom  zaznamenala Londýnska klinika zisk 784 603 libier. Páry, ktoré bojujú o dieťa, zaplatia za šancu mať rodinu takmer čokoľvek.

Všetko sa to prezentuje  akoby to bola úplne jednoduchá záležitosť, ale nie je to tak. Okrem toho, že sú to obchody s budúcimi deťmi, sú mladé ženy vyzývané, aby darovali svoje vajíčka (invazívny zákrok, ktorý nie je bez rizika) bez toho, aby boli upozornené na akékoľvek nevýhody. Tieto kliniky sa málo zmieňujú o tom, že sa môže narodiť dieťa, ktoré bude zdieľať vašu DNA a toto dieťa, váš biologický syn alebo dcéra, vás môže  neskôr aj kontaktovať. V žiadnej z reklám sa hneď nespomína psychologický dopad toho, že sa stanete matkou dieťaťa, ktoré nebude vaše.

Každý rok sa len v Británii narodí približne 2 700 takýchto detí ,od roku 2005 majú tieto deti zákonné právo kontaktovať svoju genetickú matku, keď dovŕšia 18 rokov. Prvá vlna detí, na ktoré sa to vzťahuje, dovŕši 18 rokov tento rok a mnohé z nich toto právo využijú. Budúce matky potrebujú vajíčka a zdá sa, že sociálne médiá sú sprostredkovateľom pri ich dodávaní. Nie je možné zistiť, či sú potenciálne darkyne po takmer dvoch desaťročiach pripravené na zaklopanie na dvere od neznámej osoby, ktorá je v skutočnosti ich dieťaťom.