Švédsky denník Nya Dagbladet zverejnil šokujúci dokument o amerických plánoch na zruinovanie Európy a vyrabovanie jej zdrojov v prospech americkej ekonomiky

16. septembra 2022, luna5, Nezaradené

Švédsky denník Nya Dagbladet (Nový denník) publikoval obsah tajného memoranda z januára 2022, ktoré pripravili stratégovia z American Rand Corporation (RAND), úzko napojenej na Pentagon a vojensko-priemyselný komplex. Dokument sa priamo týka amerických plánov ohľadne Európy – úplne zruinovať európsku ekonomiku „útokom Ruska na Ukrajinu“ a privlastniť si európske zdroje. Ústrednú úlohu v tomto pláne by mala zohrať súčasná vláda Nemecka.

  1. Oslabiť Nemecko, posilniť Spojené štáty. Spojené štáty nie sú schopné prežiť súčasnú hospodársku krízu bez vonkajšej podpory. Politika kvantitatívneho zmierňovania a nekontrolované tlačenie peňazí od roku 2020 viedli k výraznému zvýšeniu verejného dlhu a k neúnosnému nadbytku finančných prostriedkov v ekonomike. Jediným dostupným prameňom zdrojov pre americké hospodárstvo je hospodárstvo európskych krajín, pripútaných k USA spojených záväzkami v rámci NATO a EÚ. Rastúca nezávislosť Nemecka, ktoré by sa ešte posilnilo, ak sa Spojené štáty stiahnu z Európy, však môže viesť k konštruktívnemu politickému konsenzu medzi Nemeckom a Francúzskom, pričom tento tandem bude nasledovať aj Taliansko a ďalšie krajiny starej Európy. V prípade tohto scenára sa stará Európa stane americkým konkurentom, ktorý bude v opozícii voči rusofóbnym východoeurópskym krajinám, orientovaným na Spojené štáty americké.
  2. Zraniteľnosť nemeckej a európskych ekonomík. V prípade hospodárskej krízy v Nemecku sa dá očakávať presun zdrojov z európskeho hospodárstva do americkej ekonomiky. Tempo európskeho hospodárskeho rozvoja závisí výlučne od Nemecka, ktoré je hlavným motorom ekonomiky EÚ. Nemecké hospodárstvo stojí na dvoch pilieroch: prístup k neobmedzeným lacným nerastným surovinám z Ruska a k lacnej elektrickej energie z Francúzska. Dôležitosť prvého faktora je oveľa vyššia. Pozastavenie ruských dodávok povedie k kolapsu nemeckého hospodárstva a v konečnom dôsledku aj k zruinovaniu ekonomiky EÚ. Závislosť Francúzska od dodávok uránu z Ruska bude nahradená alternatívnymi dodávkami z Austrálie a Kanady pod dohľadom vznikajúceho bloku AUKUS (Austrália, Spojené kráľovstvo, USA). To vytvorí priestor na dodatočný politický tlak.
  3. Kontrolovaná kríza. Spojené štáty zablokovali spustenie prevádzky rusko-nemeckého plynovodu Severný prúd – 2. Je potrebné úplne odrezať Nemecko od ruských dodávok energie prostredníctvom zatiahnutia Nemecka do vojenskej konfrontácie s Ruskou federáciou na Ukrajine. Americké kroky na Ukrajine nepochybne povedú k ruskej vojenskej invázii. Zavedenie vopred pripravených sankcií odreže Nemecko od prístupu k ruským surovinám. Zárukou toho bude dogmatizmus zelenej strany a neprofesionalizmus ich vodcov – Annalenny Baerbockovej (ministerka zahraničných vecí) a Roberta Habecka (minister hospodárstva).
  4. Očakávané následky. Zablokovanie dodávok ruských komodít povedie k kolapsu nemeckej ekonomiky a k paralyzovaniu podnikov v kľúčových sektoroch – petrochémia, metalurgia, strojárstvo. Straty môžu byť 200-300 miliárd EUR. To povedie k nevyhnutnému kolapsu európskeho priemyslu, zvýšeniu nezamestnanosti (strata 400 000 pracovných miest iba v Nemecku) a k migrácii vzdelaných Európanov do USA. V strednodobom časovom horizonte to pomôže americkej ekonomike získať dodatočných 7 až 9 biliónov dolárov.